Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Een 'groene' uitvaart?

Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk thema. Ook bij een uitvaart zijn allerlei 'groene' mogelijkheden, zoals de rouwstoet, grafstenen en uitvaartkisten. Je kunt het natuurlijk ook heel tastbaar maken, door het planten van een boom bijvoorbeeld.

Tips voor een groene uitvaart

Begraven of cremeren 
Begraven heeft de grootste impact op het milieu, gevolgd door cremeren. Dit is echter wel afhankelijk van de specifieke keuzes die je maakt. Zo is het voor het milieu beter om te kiezen voor een natuurbegraafplaats dan een reguliere begraafplaats. Cremeren heeft eveneens impact op de omgeving, omdat het verbrandingsproces veel energie vergt. Crematoria zoeken daarom naar mogelijkheden om hun werkzaamheden te verduurzamen.

Bijvoorbeeld digitaal rouwdrukwerk
Bij het uitzoeken van rouwdrukwerk kan je kiezen voor 100% gerecycled papier, ongebleekt en afkomstig van bomen uit bossen die duurzaam beheerd worden. Je kunt ook kiezen voor een digitale rouwkaart, eventueel in combinatie met een digitaal condoleanceregister.

Groene uitvaart kisten
Tegenwoordig heb je veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Toch kiezen veel mensen nog voor een traditionele houten of spaanplaten kist. De productie hiervan is niet erg goed voor het milieu. Bij het kappen van bomen, het drogen van hout en het vervoer over grote afstanden komen veel milieubelastende stoffen vrij. Je kunt ook kiezen voor een van de groene uitvaartkisten 'Den', 'Beuk' of 'Populier'. Deze kisten zijn door DZU Uitvaartkisten gemaakt van FSC-hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. De bekleding is van ongebleekt katoen en het kussentje is gevuld met bio-maïsvlokken. Voor elke kist plant Staatsbosbeheer een boom terug in een Nederlands bos. De nabestaanden ontvangen daarvan een certificaat als bewijs. Daarnaast krijgt Staatsbosbeheer voor elke geleverde groene uitvaartkist een bedrag van € 50,- voor het beheer van de natuur. Of ga voor een van de vele alternatieven, zoals een lijkwade, draagbaar of kartonnen kist.  

Bloemen van dit seizoen
Voor veel mensen spelen bloemen rondom een overlijden een belangrijke rol. Ze zijn een symbool voor liefde, troost en medeleven. Veel bloemen zijn seizoensgebonden en daarom niet altijd leverbaar in Nederland. En het is erg belastend voor het milieu om ze te importeren. Pluk daarom bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin. Of kies voor een van de vele Nederlandse seizoensbloemen.

Kleding van natuurlijke materialen
Voor zowel de kleding van nabestaanden als van de overledene geldt dat natuurlijke producten een duurzamere keuze zijn. Hierbij valt te denken aan linnen, wol of hennep. Stoffen van synthetische materialen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar vergaan ook minder goed. Daarom is het belangrijk om geen grafgiften mee te geven in de uitvaartkist van kunststof materialen.

Catering van biologische producten
Vroeger koos men voor het traditionele kopje koffie of thee met cake. Uitvaartcentra serveren bijvoorbeeld ook soep, broodjes, borrelhapjes en eventueel licht alcoholische dranken. Ga je voor duurzaam, dan kun je biologische producten aanbieden. Denk aan chocolade van Tony Chocolonely, koffie met het Max Havelaar fairtradekeurmerk en kraanwater in plaats van water uit flesjes.

Rouwvervoer: fiets of koets
Het vervoer van de nabestaanden en belangstellenden is bij een uitvaart de grootste aanslag op het milieu. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor de traditionele rouwauto. Je kunt denken aan een uitvaartbus voor zowel de overledene als de nabestaanden. Voor het vervoer op korte afstand zijn de loopkoets en de uitvaartfiets zeer geschikt. Ook kun je kiezen voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellenden te voet of op de fiets naar de uitvaart kunnen komen.

Geen natuurstenen grafmonumenten
Na de begrafenis markeren we de laatste rustplek van de overledene met een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter in opspraak geraakt. De arbeidsomstandigheden blijken namelijk zeer slecht te zijn. Er zijn duurzame alternatieven beschikbaar, zoals een natuurlijke markering in de vorm van een boompje of bloemen. Ook kunt je kiezen voor een monument van duurzaam geproduceerd hout.

Hergebruik van grafsteen
Wil je toch graag een monument van natuursteen laten plaatsen, dan is het mogelijk om een bestaand monument te hergebruiken. Professionals slijpen dan een dun laagje van de steen af. Daarna kunnen zij er een nieuwe tekst opzetten. Ook kan een staande steen met de tekst naar beneden op het graf worden gelegd.

Duurzame opties voor asbestemming
Wil je de urn begraven in de grond, dan is een ‘eco-urn’ van plantaardig materiaal een goede optie. Deze urnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals plantenextracten, zout en hars. Nadat de urn in de aarde is geplaatst, begint het afbraakproces. Dit duurt ongeveer twee tot drie jaar. Daarnaast zijn er twee strooi-urnen van FSC-hout verkrijgbaar. Deze urnen zijn door DZU Uitvaartkisten gemaakt van dennen of beuken hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. 

Bericht afkomstig van Monuta

Deel dit bericht

Verzekering al vanaf €6,50 p/m

De totale kosten van een uitvaart bedragen tegenwoordig al gauw meer dan

bel ons: (0184) 41 69 99
mail ons: info@onderlingfonds.nl

Onderling Fonds
Antwoordnummer 816
3350 VD Sliedrecht

Contact
(0184) 41 69 99
info@onderlingfonds.nl

Ontwerp en realisatie: Impuls